Γεωπολιτική Ευρώπη

Πολιτικοποιημένη η καταδίκη του Μλάντιτς

Η επίσημη εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε ως πολιτικοποιημένη την καταδίκη του πρώην διοικητή στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία των Μουσουλμάνων.

«Είμαστε υποχρεωμένοι για άλλη μια φορά να διαπιστώσουμε, ότι η εκδοθείσα υπό του Διεθνούς Στρατοδικείου Πρώην Γιουγκοσλαβίας (ΔΣΠΓ) καταδικαστική απόφαση κατά του πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Σερβίας, κυρίου Μλάντιτς, αποτελεί συνέχεια της πολιτικοποιημένης και προκατειλημμένης γραμμής, που εξαρχής κυριαρχούσε στις εργασίες του ΔΣΠΓ», – δήλωσε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το Διεθνές Στρατοδικείο ερείδεται στην «μονόπλευρη αντισερβική ερμηνεία των τραγικών γεγονότων της δεκαετίας του 1990, η οποία όχι απλά δεν συμβάλλει στην πραγμάτωση της θεμελιώδους αρχής του αναπόδραστου της ποινής», αλλά και υποσκάπτει τη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στα Βαλκάνια.

Στις 22 Νοεμβρίου το ΔΣΠΓ στη Χάγη έκρινε τον Ράτκο Μλάντιτς ένοχο για την γενοκτονία των Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Είχε κατηγορηθεί για παράβαση των στρατιωτικών νόμων, μη τήρηση των κανόνων του πολέμου, καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία υποτίθεται ότι διέπραξε στο διάστημα 1992 – 1995 στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Η ΕΕ στήριξε την απόφαση του Στρατοδικείου.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *