Πόλεις

Αγία Πετρούπολη

H Αγία Πετρούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας. Έχει διοικητικά ενσωματωθεί ως ένα ξεχωριστό ομοσπονδιακό υποκείμενο (ομοσπονδιακή πόλη). Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέβα στην κεφαλή του κόλπου της Φινλανδίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Το 1914 το όνομα της πόλης άλλαξε από Αγία Πετρούπολη σε Πετρογκράντ (Πετρούπολη με ρωσική κατάληξη), το 1924 σε Λένινγκραντ και το 1991, πάλι σε Αγία Πετρούπολη. Στη ρωσική λογοτεχνία, στα ανεπίσημα έγγραφα, η λέξη “Αγία” συνήθως παραλείπεται, αφήνοντας το “Πετρούπολη”. Σε ανεπίσημη συζήτηση μπορεί να φύγει ακόμα και το πόλη, και να την αναφέρουν ως “Πέτρο” (Πίτερ).

navigate_before
navigate_next

Ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη στις 27 Μαΐου (στις 16 Μαΐου με το παλιό ημερολόγιο) το 1703. Μεταξύ του 1713 έως το 1728 και 1732 έως το 1918, η Αγία Πετρούπολη λειτούργησε ως αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας. Το 1918 τα όργανα της κεντρικής κυβέρνησης μετακινήθηκαν από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας μετά τη Μόσχα, με 5 εκατομμύρια κατοίκους, και το τέταρτο πιο πυκνοκατοικημένο ομοσπονδιακό τμήμα της Ρωσίας. Η Αγία Πετρούπολη είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο, καθώς επίσης και ένα σημαντικό ρωσικό λιμάνι στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Αγία Πετρούπολη συχνά περιγράφεται ως η πιο δυτικοποιημένη πόλη της Ρωσίας, καθώς και πολιτιστική πρωτεύουσά της. Είναι η βορειότερη πόλη στον κόσμο με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο. Το ιστορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και οι Σχετικές Ομάδες Μνημείων που την συνοδεύουν, χαρακτηρίζονται ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO. Στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται το Ερμιτάζ, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Ένας μεγάλος αριθμός ξένων προξενείων, διεθνών επιχειρήσεων και τραπεζών έχουν γραφεία στην Αγία Πετρούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *