Πολιτική

Επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Ρωσία

Στις 18 Δεκεμβρίου στη Ρωσία ξεκίνησε επίσημα η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές

Τη νύχτα της Δευτέρας η «Rossiyskaya Gazeta» δημοσίευσε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, το οποίο σε σύνοδο ολομέλειας της 15ης Δεκεμβρίου ενέκρινε το ψήφισμα περί ορισμού των εκλογών του Προέδρου της Ρωσίας για τις 18 Μαΐου 2018. Βάσει του νόμου, η επίσημη δημοσίευση του ψηφίσματος σημαίνει την έναρξη της  προεκλογικής εκστρατείας, καθώς από αυτή τη στιγμή αρχίζουν να μετρούν όλες οι προθεσμίες των προεκλογικών κινήσεων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι υποψήφιοι έχουν 90 μέρες στη διάθεσή τους, για να περάσουν τη διαδικασία της εκλογής  τους σε συνέδρια ή για να λάβουν τη στήριξη σε συνελεύσεις των ομάδων ψηφοφόρων, να παραδώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ), να συγκεντρώσουν υπογραφές, να διεξάγουν ευρεία προσηλυτιστική δράση και να αναμετρηθούν με τους αντιπάλους τους σε δημόσιες συζητήσεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι έχουν 20 μέρες από την έναρξη της εκστρατείας, για να διεξάγουν μια συνέλευση ψηφοφόρων προς στήριξή τους και να παρουσιαστούν στην ΚΕΕ με το πρωτόκολλο της συνέλευσης και με άλλα απαραίτητα έγγραφα. Τα κόμματα έχουν περισσότερο χρόνο για την διεξαγωγή συνεδρίων και την εκλογή και πρόταση του υποψηφίου – 25 μέρες, με το πέρας των οποίων η ΚΕΕ ελέγχει όλα τα έγγραφα, καταγράφει τα αρμόδια πρόσωπα των κομμάτων, καθώς και  τους αρμόδιους των υποψηφίων πάνω σε οικονομικά ζητήματα, παρέχει την άδεια για τη λειτουργία ειδικού εκλογικού λογαριασμού, και από εκεί και πέρα οι υποψήφιοι μπορούν να αρχίσουν την συγκέντρωση των υπογραφών. Εκείνοι, που δεν χρειάζεται να περάσουν από όλες αυτές τις διαδικασίες (οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα χαρτιά τους ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου. Αυτή η περίοδος θα λήξει στις 31 Ιανουαρίου στις 18.00 ώρα Μόσχας.

Για την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έχει διαθέσει 14,9 δις. ρούβλια (περίπου 200 εκ. ευρώ). Μετά τη δημοσίευση του ψηφίσματος περί ορισμού των εκλογών, η ΚΕΕ αποκτάει πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους. Σήμερα η ΚΕΕ θα διεξάγει συνέλευση, στην οποία θα επικυρώσει το ημερολογιακό πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή του Προέδρου και θα διαμοιράσει τα οικονομικά μέσα που προορίζονται για την διεξαγωγή των εκλογών.

Η Πρόεδρος της ΚΕΕ Έλλα Παμφίλοβα δήλωσε ότι το εκλογικό σύστημα της Ρωσίας, στο οποίο εργάζονται 880.000 άτομα, είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την διεξαγωγή των εκλογών. «Εκπαιδευόμαστε συνεχώς, για να διεξάγουμε την προεκλογική εκστρατεία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία», – είπε η Παμφίλοβα.

Σύμφωνα με την Παμφίλοβα, στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί «πρωτοφανείς προϋποθέσεις για την διεξαγωγή απολύτως διάφανων, ανοιχτών εκλογών», ενώ όσον αφορά στο ευρύ σύστημα βιντεοπαρακολούθησης στα εκλογικά κέντρα και στις τοπικές εφορευτικές επιτροπές, που υπάρχει  στη Ρωσία – πουθενά στον κόσμο δεν απαντάται κάτι ανάλογο. Η επικεφαλής της ΚΕΕ είναι πεπεισμένη, ότι πλέον η εκλογική νομοθεσία είναι άκρως φιλελευθεροποιημένη, ενώ υποψήφιος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε πολίτης ηλικίας άνω των 35 ετών, που «δεν επιβαρύνεται με ορισμένου είδους καταδικαστικές αποφάσεις» και δεν διαθέτει ξένη υπηκοότητα.

Η Παμφίλοβα εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι προεδρικές εκλογές «σε αντίθεση με κάποιες απαισιόδοξες προβλέψεις, θα είναι ανταγωνιστικές, ενδιαφέρουσες, με πολλές θετικές εκπλήξεις». Όπως δήλωσε η Παμφίλοβα, ήδη 25 πιθανοί υποψήφιοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

Η πλειονότητα των κομμάτων έχει ήδη ορίσει ημερομηνίες διεξαγωγής συνεδρίων. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΦΔΚΡ) θα είναι το πρώτο που θα ανακοινώσει επίσημα τον υποψήφιό του στις 20 Δεκεμβρίου. Η «Ενωμένη Ρωσία» θα συνεδριάσει στις 22 και 23 Δεκεμβρίου και αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στον Βλαντίμιρ Πούτιν, το ΚΚΡ – στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ το βράδυ της 22ης Δεκεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τον υποψήφιο. Το κόμμα της «Δίκαιης Ρωσίας» θα συνεδριάσει στις 25 Δεκεμβρίου.

Συνέδρια σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επίσης η «Συμμαχία των Πράσινων», που θα προτείνει την ελληνικής καταγωγής τοπ μάνατζερ της εταιρείας «Μορταντέλ» Ελβίρα Αγκουρμπάς, καθώς και το «Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας» του Αντρέι Μπογκντάνοβ. Στις 20-21 Δεκεμβρίου το «Κόμμα Ανάπτυξης» θα προτείνει  για τις εκλογές τον Μπορίς Τιτόβ, ενώ 21-22 Δεκεμβρίου το κόμμα «Yabloko» αναμένεται να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι.

Η «Πρωτοβουλία των Πολιτών» σκοπεύει να προτείνει προκαταβολικά την Ξένια Σομπτσιάκ στο συνέδριο στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ στις 24 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο των «Κομμουνιστών της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (ΠΚΜΚΓ), που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του Νοέμβρη και στις αρχές του Δεκέμβρη, απόλυτος ηγέτης της ψήφου εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολιτικούς παραμένει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το 53% των Ρώσων ψηφοφόρων του παρέχει την στήριξή του, ενώ το 82,4% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις ενέργειές του. Τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι εμπιστεύεται το 11,2% των ερωτηθέντων, τον Ζιουγκάνοβ – το 6,3% και τον Σεργκέι Μιρόνοβ – το 2,3%. Το ποσοστό δημοτικότητας της Σομπτσιάκ αποτελεί 0,2%.

Παράλληλα, ο Ζιρινόφσκι ηγείται σταθερά στην αρνητική αποτίμηση των ψηφοφόρων, τον Νοέμβριο μάλιστα το επίπεδο της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του αυξήθηκε αισθητά – από 28,1% άγγιξε τα 31,9%. Τον Ζιουγκάνοβ δεν εμπιστεύεται το 14,8, την Σομπτσιάκ – το 8,4%, ενώ τον Μιρόνοβ – το 4% των ψηφοφόρων. Το ποσοστό εμπιστοσύνης προς τον blogger Αλεξέι Ναβάλνι αποτελεί το 1,2%, ενώ το 3,6 των ανταποκριτών δεν τον εμπιστεύεται.

Οι εκλογές θα συμπέσουν με την τέταρτη επέτειο της επανένωσης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με τη Ρωσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *