Οικονομία

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει εναλλακτικές τραπεζικές συναλλαγές

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο πρόσφατο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια αποδυνάμωση των βασικών κανόνων συνεργασίας στη παγκόσμια οικονομία, μια πίεση στον έντιμο ανταγωνισμό με μονομερείς περιορισμούς.

‘’Σήμερα παρατηρούμε όχι μόνο φθορά αλλά εκ βάθρων αναθεώρηση των αρχών του συστήματος πολύπλευρης συνεργασίας, που κτιζόταν επί δεκαετίες. Αντί της φυσιολογικής και απαραίτητης εξέλιξης της συνεργασίας αυτής, διαπιστώνουμε την καταστροφή της και μάλιστα κατά τρόπο βίαιο. Κανόνας έχει γίνει η παραβίαση των κανόνων’’.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα διακίνησης χρημάτων που θα προστατεύει το τραπεζικό της σύστημα σε περίπτωση αποκοπής του από το διεθνές SWIFT, δήλωσε στο ίδιο φόρουμ η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

‘’υπάρχουν κίνδυνοι κατά τη χρησιμοποίηση των παγκόσμιων οικονομικών δικτύων, των οποίων μέρος είναι και η Ρωσία’’

δήλωσε η κυρία Ε. Ναμπιούλινα.

‘’για τον λόγο αυτό, από το 2014, αναπτύσσουμε τα δικά μας δίκτυα περιλαμβανόμενου και συστήματος πληρωμών. Στο εσωτερικό της Ρωσίας δημιουργήσαμε ένα σύστημα μεταφοράς οικονομικών δεδομένων που είναι παρόμοιο με το SWIFT.’’

Το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) είναι ένα οικονομικό δίκτυο που παρέχει ασφαλείς διεθνείς συναλλαγές στα μέλη του παγκοσμίως. Η έδρα του είναι στο Βέλγιο και υποστηρίζει περισσότερα από 11000 πιστωτικά ιδρύματα σε τουλάχιστον 200 περιοχές του πλανήτη.

Η πιθανή αποκοπή της Ρωσίας από το δίκτυο άρχισε να εξετάζεται στη Ρωσία από το 2014. Τότε, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες εφάρμοσαν τον πρώτο γύρο των αντί-Ρωσικών μέτρων.

Παρόλο που το SWIFT απέρριψε κάθε συζήτηση σχετικά με τη πιθανότητα αποκλεισμού της Ρωσίας από το δίκτυο, μερικοί πολύ σημαντικοί κρατικοί Ρωσικοί Οργανισμοί όπως ‘’Ροσνεφτ’’ και ‘’Ροστεκ’’ υποστήριξαν την ανάγκη δημιουργίας μιας αντίστοιχης εναλλακτικής εθνικής υπηρεσίας διατραπεζικών συναλλαγών δια κάθε ενδεχόμενο, αναφερόμενοι σε ένα προηγούμενο. Το 2012 το SWIFT αποσύνδεσε από το δίκτυο το Ιράν μεταξύ όλων των άλλων μέτρων που εληφθησαν εναντίον του.

’το σύστημα είναι ήδη λειτουργικό και επιτρέπει τη μεταφορά οικονομικών δεδομένων’’

Είπε η κυρία Ναμπιούλινα, που δήλωσε ακόμα ότι:

’είναι ένα απόλυτα συμβατό, ανταγωνιστικό, σύστημα’’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *