Αναλύσεις Μέση Ανατολή

Μετά τη Ρωσία: ΕΕ – Ιράν, συναλλαγές εκτός δολαρίου;

Όπως αναφέρει ο Βρετανικός ιστότοπος TruePublica, το Ιράν, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο επανάληψης του αποκλεισμού του από τις ΗΠΑ, αποφάσισε να παύσει να χρησιμοποιεί το δολάριο  για τις συναλλαγές του. Αντί να χρησιμοποιεί το τραπεζικό σύστημα  θα προσφύγει σε διεθνές δίκτυο γραφείων συναλλαγματικών ανταλλαγών.

Τη πληροφορία αυτή ακλούθησε σχεδόν αμέσως είδηση από το Reuters ότι η Κίνα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει δοκιμαστικά το νέο της σύστημα και ζήτησε από μερικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προετοιμαστούν για εισαγωγές πετρελαίου πληρωτέου σε γιουάν.

Έκτοτε το ενδιαφέρον για συμβόλαια πετρελαίου που καλύπτονται με γιουάν αυξήθηκε απότομα και τα συμβόλαια αυτά κάλυψαν 12% των παγκόσμιων συναλλαγών  σε πετρέλαιο αντί του 8% που ήταν δυο μήνες πριν.

Άλλη  πηγή ειδήσεων της βιομηχανίας πετρελαίου απεκάλυψε στις 9 Απριλίου ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει συναλλαγές  για προϊόντα πετρελαίου με την Τουρκία και το Ιράν σε εθνικά νομίσματα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, κ. Αλεξάντρ Νόβακ φέρεται να έχει δηλώσει:

υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι πρέπει να κινηθούμε σε χρήση εθνικών νομισμάτων για τις συναλλαγές μας. Αυτό όχι μόνο είναι αναγκαίο αλλά είναι και επιθυμία των μερών. Αυτό αφορά και τη Τουρκία και το Ιράν – αντιμετωπίζουμε τη δυνατότητα συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα. Εννοείται ότι θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές σε ορισμένους χρηματοπιστωτικούς τομείς.

 Δυο εβδομάδες αργότερα ο κ. Νόβακ ανακοινώσε ότι η Ρωσία σύνηψε μια πενταετή σύμβαση με το Ιράν για ανταλλαγή προϊόντων  πετρελαίου έναντι αγαθών και ότι οι πρώτες αποστολές ήδη πραγματοποιήθηκαν.

Πάντως φαίνεται ότι το πιο ενδιαφέρον δεν απέχει πολύ από το να ανακοινωθεί και είναι μια καμπή στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ.

Το πρακτορείο OilPrice ακολουθούμενο από τους International Business Times, ανακοίνωσε ότι

η ΕΕ θα μπορούσε να αλλάξει σε Ευρώ τις συναλλαγές με το Ιράν για προϊόντα πετρελαίου.

Συγχρόνως, μερικές Ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσαν  ότι είναι ήδη έτοιμες να παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες σε εταιρείες που θα επιθυμούσαν να έχουν συναλλαγές με το Ιράν.

Πηγές: TruePublica, OilPrice.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *