Πόλεις

Μόσχα

Η Μόσχα είναι μία από τις τρεις ομοσπονδιακές πόλεις της Ρωσίας (οι άλλες δύο είναι η Αγία Πετρούπολη και η Σεβαστούπολη).
H Μόσχα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας με 12,2 εκατομμύρια κατοίκους εντός των ορίων της πόλης και 16,8 εκατομμύρια εντός της μητροπολιτικής περιοχής. Η Μόσχα είναι μία από τις τρεις ομοσπονδιακές πόλεις της Ρωσίας (οι άλλες δύο είναι η Αγία Πετρούπολη και η Σεβαστούπολη).

Η Μόσχα είναι ένα μείζον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και η μεγαλύτερη πόλη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε ευρύτερη κλίμακα η Μόσχα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου, είναι η 14η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή, η 16η μεγαλύτερη αστική περιοχή, καθώς και η 10η μεγαλύτερη σε πληθυσμό εντός των ορίων της πόλης σε όλο τον κόσμο. Η Μόσχα έχει χαρακτηριστεί ως η ένατη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, έχει μία από τις μεγαλύτερες αστικές οικονομίες του κόσμου, και είναι επίσης ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Η Μόσχα είναι η βορειότερη και πιο κρύα μεγαλούπολη και μητρόπολη στη Γη. Εκεί βρίσκεται ο Πύργος Οστάνκινο, η ψηλότερη ελεύθερα στεκόμενη κατασκευή στην Ευρώπη, ο Ομοσπονδιακός Πύργος – ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη καθώς και το Κέντρο Διεθνών Επιχειρήσεων της Μόσχας. Με πάνω από 40 τοις εκατό του εδάφους της να καλύπτεται από πράσινο, είναι μία από τις πιο πράσινες πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, έχει το μεγαλύτερο δάσος εντός συνόρων αστικής περιοχής από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη.

Η πόλη έχει υπάρξει ως πρωτεύουσα του Ρωσικού κράτους από το μεσαιωνικό Μεγάλο Δουκάτο της Μόσχας και την επακόλουθη τσαιρική Ρωσία μέχρι την εποχή του Μεγάλου Πέτρου και μετά της Σοβιετικής Ένωσης. Μόσχα θεωρείται το κέντρο του ρωσικού πολιτισμού, έχοντας υπηρετήσει ως το σπίτι των Ρώσων καλλιτεχνών, επιστημόνων και σπορ στοιχεία και λόγω της παρουσίας των μουσείων, ακαδημαϊκών και πολιτικών θεσμών και θέατρα.

Η Μόσχα είναι μία από τις τρεις ομοσπονδιακές πόλεις της Ρωσίας (οι άλλες δύο είναι η Αγία Πετρούπολη και η Σεβαστούπολη).
navigate_before
navigate_next

Η Μόσχα είναι η έδρα της κυβέρνησης της Ρωσίας, στην περιοχή του Κρεμλίνου της Μόσχας, μια μεσαιωνική πόλη-φρούριο, που σήμερα είναι η κατοικία του Ρώσου προέδρου. Το Κρεμλίνο της Μόσχας και η Κόκκινη Πλατεία είναι επίσης μία από τις πολλές τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της πόλης. Και τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου (της Κρατικής Δούμας και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) βρίσκονται στην πόλη αυτή.

Η πόλη εξυπηρετείται από ένα δίκτυο διέλευσης, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα διεθνή αεροδρόμια, εννέα σιδηροδρομικούς σταθμούς, πολλά τραμ, ένα σύστημα μόνορεϊλ και ένα από τα βαθύτερα υπόγεια συστήματα μετρό στον κόσμο, το Μετρό της Μόσχας, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο και το μεγαλύτερο εκτός Ασίας σε σχέση με τον αριθμό των επιβατών, καθώς και το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη. Αναγνωρίζεται ως ένα από τα ορόσημα της πόλης, λόγω της πλούσιας αρχιτεκτονικής των 197 σταθμών του.

Η Μόσχα έχει αποκτήσει μια σειρά από επίθετα, τα περισσότερα αναφέρονται στο μέγεθος και στο κύρος της στο εσωτερικό της χώρας: Η Τρίτη Ρώμη, Η Λευκόπετρη, Η Πρωτοκαθαιδρεύουσα, Η Σαράντα των Σαράντα, καθώς και Πόλη-Ήρωας. Στα παλιά ρωσικά η λέξη “Сорок” (σαράντα) σήμαινε επίσης εκκλησιαστική διοικητική περιφέρεια, η οποία αποτελούνταν από περίπου σαράντα εκκλησίες. Η ανεπίσημη ονομασία που δίνουν για έναν κάτοικο της Μόσχας είναι «москвич» (Μοσκβίτς), αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα ως Μοσχοβίτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *