Άμυνα

Ναυπηγήθηκαν οι πρώτες πυραυλάκατοι ’’καρακούρτ’’ του Ρωσικού ΠΝ

Η επιστημονική ονομασία Latrodectus  tredecimguttatus αφορά ένα σπάνιο είδος αράχνης, γνωστό και σαν ‘’μαύρη χήρα’’, με θανατηφόρο δάγκωμα. Επειδή στη Ρωσία συναντάται στο νότιο τμήμα της χώρας, αναφέρεται με την Καυκασιανή ονομασία ‘’καρακούρτ’’.

Αυτό το όνομα, καρακούρτ, με προφανή συμβολισμό, πήρε ο σχεδιασμός 22800 που αφορά μια πυραυλάκατο ή κορβέτα ελαφρού τύπου για παράκτιες αλλά και ανοικτής θάλασσας περιπολίες, με αυτονομία 2500 ναυτικών μιλίων, ταχύτητα 30 κόμβων, εξοπλισμένη με πυραύλους τύπου Καλίμπρ μεσαίου βεληνεκούς πολύ μεγάλης ακριβείας που έγιναν γνωστοί στη Συρία από τα πλήγματα που κατάφερε ο Στόλος της Κασπίας θάλασσας από μια απόσταση περίπου 1500 χιλιομέτρων.

Οι διαστάσεις της πυραυλακατου είναι 67 μ. μήκος, 11 μ. πλάτος και 4 μ. βύθισμα, ενώ το εκτόπισμα με πλήρες φορτίο είναι περίπου 800 τόνοι. Έχει εγκατεστημένους πετρελαιοκινητήρες συνολικής ισχύος 8000 ίππων, μειωτήρες αναστροφείς 1750/550 στρ. ανά λεπτό και δυο ελικοφόρους άξονες.

Είναι εφοδιασμένη με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοΐας, έλεγχου πυρός, εντοπισμού στόχων και παρεμβολών.

Ο βασικός οπλισμός είναι οι πύραυλοι θαλάσσης/θαλάσσης και θαλάσσης/εδάφους τύπου Καλίμπρ με εμβέλεια της τάξης των 2000 χιλιομέτρων και περίπου 2,5 φορές την ταχύτητα του ήχου. Επίσης φέρει ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, δυο εξάκαννα πυροβόλα 30 χλστ., δυο πολυβόλα 12,7 χλστ. Και ένα Α/Α συγκρότημα Πάντσιρ.

Μέχρι σήμερα έχουν καθελκυστεί τρεις μονάδες και μέχρι το 2022 θα έχουν παραδοθεί συνολικά 18. Κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης και της Άπω Ανατολής αλλά και σε ναυπηγεία της ενδοχώρας στα μεγάλα πλωτά ποτάμια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *