Οικογένεια

Ο Πούτιν πρότεινε την παράταση του προγράμματος στήριξης νέων οικογενειών ως το 2022

Στην σύσκεψη του συντονιστικού συμβουλίου για την υλοποίηση της στρατηγικής προς όφελος των παιδιών ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να παραταθεί το κρατικό πρόγραμμα στήριξης των νέων οικογενειών (το λεγόμενο «κεφάλαιο μητρότητας») ως το τέλος του 2021, με διευρυμένο πεδίο χρήσης/επένδυσης του επιδόματος.

Ο Πρόεδρος τόνισε, ότι από τότε που πρωτοεφαρμόστηκε το πρόγραμμα έχουν περάσει 11 χρόνια, οι γονείς οπωσδήποτε υπολογίζουν σε αυτά τα χρήματα, ενώ το ίδιο το πρόγραμμα λειτούργησε ως κίνητρο για την αύξηση της γεννητικότητας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, θα πρέπει να εισαχθούν επιπλέον δυνατότητες εκμετάλλευσης του «κεφαλαίου μητρότητας», κυρίως σε μορφή μηνιαίων  χρηματικών επιδομάτων με την γέννηση κάθε νέου παιδιού στην οικογένεια, ώσπου αυτό να κλείσει τους 18 μήνες. Το 2018 το επίδομα θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 10.523 ρούβλια, το 2019 – 10.835 ρούβλια, ενώ το 2020 – τα 11.143 ρούβλια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος θα αγγίξει τα 144,5 δισεκατομμύρια ρούβλια μέσα σε τρία χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διευκρίνισε, ότι η βοήθεια θα αντιστοιχεί στο κατώτερο όριο συντήρησης του παιδιού, εάν τα έσοδα της οικογένειας δεν υπερβαίνουν το 1,5 του μέσου όρου διαβίωσης της εκάστοτε περιοχής. Επιπλέον, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, το «κεφάλαιο μητρότητας» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της προσχολικής αγωγής του παιδιού, συγκεκριμένα – για την φύλαξη του παιδιού ήδη από την ηλικία των δυο μηνών. «Ξέρω, ότι η ζήτηση αυτού του μέτρου είναι πολύ μεγάλη, και έτσι η μαμά μετά τη γέννηση του παιδιού θα μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά της ή τις σπουδές της».

Ο Πούτιν υπογράμμισε, ότι το μηνιαίο επίδομα θα αποτελέσει ένα μόνο από τα μέτρα για την στήριξη της νεαρής οικογένειας. Πρότεινε την εισήγηση ειδικού προγράμματος στήριξης της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καλύπτει τα 4 από τα 10% του στεγαστικού δανείου για κάθε οικογένεια όπου από την 1η Ιανουαρίου 2018 γεννηθεί δεύτερο ή τρίτο παιδί.

Τέλος, θα αυξηθεί η ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης των παιδιών. Μέσα στα τρία επόμενα χρόνια ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός  για τον εξοπλισμό και την ανακαίνιση των παιδικών νοσοκομείων θα ανέλθει στα 30 δισεκατομμύρια ρούβλια.

«Είμαι σίγουρος, ότι η πραγματοποίηση όλων των προτεινόμενων μέτρων θα είναι αποδοτική, – κατέληξε ο Πρόεδρος. – Μιλάμε για το μέλλον της χώρας μας, για να γεννιούνται περισσότερα παιδιά και οι συνθήκες της ζωής τους να βελτιώνονται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *