Κινηματογράφος

Ρωσική σειρά animation “Η Μάσα και η Αρκούδα”

Η σειρά κινουμένων σχεδίων “Η Μάσα και η Αρ­κούδα”, η οποία γρήγορα απέκτησε παγκόσμια φήμη, φέτος ήρθε και στην Ελλάδα. Έχει μετα­φραστεί σε πάνω από εκατό χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία, το περασμένο έτος ήταν το πιο δημοφιλές καρτούν στα παιδιά με μια απί­στευτη βαθμολόγηση σε παιδικό τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο εξέτασε περίπου ένα εκατομ­μύριο ανθρώπους. Η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βρα­ζιλία, η Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η πλειοψηφία των παιδιών του κόσμου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις περιπέ­τειες της μικρής Ρωσίδας Μάσα και του φίλου της, της Αρκούδας. Σύμφωνα με την εταιρεία Kidz Global, στην Ινδονησία, είναι γνωστό στο 95% των παιδιών και στην Ιταλία, 88%. Η υπη­ρεσία Netflix αποκάλεσε το καρτούν “ρωσικό φαινόμενο”. Τον Φεβρουάριο του 2015, το στού­ντιο “Animakkord”, ο δημιουργός της “Η Μάσα και η Αρκούδα”, έγινε ο πρώτος Ρώσος νικητής στην κατηγορία Creative Talent των αμερικανι­κών Kid screen Awards, για την καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση, λαμβά­νοντας το βραβείο στη σύνοδο ψυχαγωγίας των παιδιών στο Μαϊάμι. Το 2015, τα έσοδα των παραγωγών από την πώληση προϊόντων από αδειοδοτήσεις της “Animakkord” με την επωνυ­μία “Η Μάσα και η Αρκούδα” ανήλθαν στα $225 εκατομμύρια. Για το 2016, ο διευθύνων σύμβου­λος της εταιρείας Ντμίτρι Λοβέικο σχεδιάζει να αυξήσει κατά 25% το ποσό αυτό, χάρη στους ξένους συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων της Danone και της Ferrero.

Γιατί “H Μάσα και η Αρκούδα” είναι δημοφιλής σε χώρες με διαφορετικές κουλτούρες; O διευ­θυντής του στούντιο πιστεύει ότι, πρώτα απ ‘όλα, είναι η ιστορία, η οποία διαρκεί μόλις επτά λεπτά και τα παιδιά δεν κουράζονται. Η πλο­κή βασίζεται στη συνέχιση της σχέσης τους με χαρακτήρες ρωσικών παραμυθιών, γνωστούς με τα ίδια ονόματα. Η πολύ εγκάρδια αρκούδα συνήθως στα ρωσικά παραμύθια, ο νοικοκύρης του δάσους, αποτελεί τον προστάτη των αδυνά­των στο δάσος, στο οποίο όλα τα μικρά πλάσμα­τα επιδιώκουν τη δίκαιη βοήθεια και προστασία, ενώ η άτακτη Μάσα ταυτίζεται με τη συμπεριφο­ρά του σύγχρονου παιδιού. Αυτή η ιστορία είναι κατανοητή και πλησιάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς, κάθε επεισόδιο αφορά την ιστορία της αλληλεπίδρασης του παιδιού με τους ενήλι­κες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας επιτυ­χίας θεωρούνται οι γκάφες. Η έλλειψη μεγάλων διαλόγων κάνει την Μάσα κατάλληλη για κάθε ηλικία και κατανοητή για τους κατοίκους δια­φόρων χωρών. Τα κινούμενα σχέδια με γκάφες, είναι ενδιαφέροντα για όλους, αλλά είναι πολύ δύσκολες να γίνουν, υπάρχει ανάγκη να διατη­ρηθεί ένας ρυθμός, η μίμηση και πολλά άλλα πράματα τα οποία οδήγησαν στην επιτυχία τον “Τομ και Τζέρι”. Αυτό, το διαχειρίζεται με αρκετή επιτυχία η δημιουργική ομάδα “Animakkord”, η οποία απασχολεί 120 άτομα, εκ των οποίων οι 70 είναι animators.

Στο YouTube ο αριθμός των συν­δρομητών της σειράς κινουμένων σχεδίων “Η Μάσα και η Αρκούδα” έχει ξεπεράσει τα έξι εκατομμύ­ρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, το Δεκέμβριο του 2015 ο συνολικός αριθμός των θεάσεων της σειράς κινουμένων σχεδίων στο διαδίκτυο έχει υπερβεί τα 5,5 δισεκα­τομμύρια. Το αμερικανικό εξειδικευ­μένο περιοδικό Animation Magazine εισήγαγε τη σειρά “Η Μάσα και η Αρ­κούδα” στη λίστα των έργων που θα μπορούσαν να γίνουν κλασικά στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *