Τεχνολογία

Στη Ρωσία κατασκευάστηκε βαθυσκάφος, που δουλεύει σε βάθος 14 χλμ.

Στη Ρωσία δημιούργησαν μη επανδρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος (ΜΕΡΒ), ικανό να λειτουργεί σε βάθος 14.000 μέτρα. Αυτό σημαίνει, ότι οι Ρώσοι ειδικοί – ωκεανολόγοι έχουν ανακαλύψει στον Ειρηνικό Ωκεανό τάφρο βαθύτερη από αυτή των Μαριάνων.

Η είδηση, ότι το βαθυσκάφος δημιουργήθηκε και πέρασε τη δοκιμαστική συμπίεση υπό πίεση που αντιστοιχεί σε βάθος 14.000 μέτρα, ακούστηκε στη διάρκεια της τυπικής επίσκεψης δημοσιογράφων σε ένα από τα προοδευτικά επιστημονικά κέντρα, που ασχολούνται μεταξύ άλλων και με υποβρύχιες συσκευές. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι κανένας δεν πρόσεξε αυτή την είδηση-βόμβα, η οποία ως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί. Αλλά και οι ίδιοι οι γεννήτορες του πρότζεκτ δεν θέλησαν να γίνουν περισσότερο αποκαλυπτικοί.

Η ωκεανολογία, μεταξύ άλλων και αυτή της βαθυπελαγικής ζώνης, αναπτυσσόταν επιτυχώς στην ΕΣΣΔ ως μεγάλη επιστήμη. Στη Νέα Ρωσία δεν βρέθηκαν γι’ αυτήν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι, και ουσιαστικά είχε πάψει να υπάρχει. Ωστόσο για αντικειμενικούς λόγους το Πολεμικό Ναυτικό της Πατρίδας μας συνέχισε τις βαθυπελαγικές έρευνες. Και σε μια άκρως συνηθισμένη ερευνητική αποστολή τα ηχοεντοπιστικά συστήματα του ερευνητικού σκάφους έδειξαν ένα βάθος πέρα από κάθε φαντασία. Θα πρέπει να αποδώσουμε τα δέοντα στους στρατιωτικούς μας, που δεν έκαναν βούκινο την παγκόσμια ανακάλυψη. Πού ήξεραν, ότι δεν ήταν σφάλμα του συστήματος;

Έτσι λήφθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί ένα μη επανδρωμένο βαθυσκάφος, ικανό να αντέξει πίεση πολύ υψηλότερη από αυτήν που υπάρχει στην τάφρο των Μαριάνων. Το βαθυσκάφος είναι έτοιμο για λειτουργία. Αν το βάθος επιβεβαιωθεί, θα γίνει η είδηση του αιώνα. Αν δεν επιβεβαιωθεί, η συσκευή θα μπορέσει τουλάχιστον να αξιοποιηθεί στην τάφρο των Μαριάνων, για να την μελετήσει λεπτομερώς. Εξάλλου, οι δημιουργοί του βαθυσκάφους ισχυρίζονται, ότι με ελάχιστες βελτιώσεις το ΜΕΡΒ μπορεί να γίνει επανδρωμένο. Και αυτό θα είναι ανάλογο της πιλοτικής πτήσης στο μακρύ διάστημα…

…Σε βάθος δεκατεσσάρων χιλιομέτρων η πίεση είναι κατά 1.400 φορές υψηλότερη της κανονικής ατμοσφαιρικής πίεσης. Τα υλικά, σχεδιασμένα σύμφωνα με ρωσικές τεχνολογίες, είναι ικανά να αντέξουν μια τέτοια πίεση.

Επιπρόσθετα στοιχεία:

Η πρώτη κατάδυση στον βυθό της τάφρου των Μαριάνων έλαβε χώρα στις 23 Ιανουαρίου του 1960. Ο αξιωματικός των ΔΠΝ των ΗΠΑ Ντον Γουόλς και ο Ελβετός ωκεανολόγος Ζακ Πικάρ καταδύθηκαν σε βάθος 10.918 μέτρα με το βαθυσκάφος «Triest».

Ακολούθησαν οι καταδύσεις δυο μη επανδρωμένων συσκευών, που ωστόσο δεν έφεραν ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Στις 26 Μαρτίου 2012 ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον κατάφερε να οργανώσει με δικά του έξοδα την κατάδυση σε απροσμέτρητο βάθος, κι έτσι έγινε ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία που κατέβηκε στην τάφρο των Μαριάνων. Και ο πρώτος, που καταδύθηκε εκεί ολομόναχος.

Στον βυθό δηλαδή της τάφρου των Μαριάνων έχουν καταδυθεί μόλις τρεις άνθρωποι, στη δε Σελήνη έχουν αποβιβασθεί 12 αμερικανοί αστροναύτες. Κι αυτό μονάχα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι ευκολότερη κι ασφαλέστερη από αυτήν της αβύσσου του Ειρηνικού Ωκεανού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *