Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τη Σόφια

Πριν από 140 χρόνια, στις 4 Ιανουαρίου 1878, τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τη Σόφια από τον οθωμανικό ζυγό.

Ο Ρωσο-τουρκικός πόλεμος, που προκλήθηκε από την έξαρση εθνικών-απελευθερωτικών κινημάτων στα Βαλκάνια και την όξυνση των διεθνών αντιθέσεων, διεξαγόταν από πλευράς της Ρωσίας, προκειμένου να ενισχυθεί η επιρροή της στα Βαλκάνια. Η Μ. Βρετανία επιδίωκε να φέρει τη Ρωσία αντιμέτωπη με την Τουρκία και να εκμεταλλευθεί προς όφελός της την αποδυνάμωση των δυο χωρών.

Η ενεργός στήριξη του ρωσικού στρατού από τους λαούς των Βαλκανίων ενίσχυε το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων, στη σύσταση των οποίων πολεμούσε η βουλγαρική αντίσταση, η αρμένικη και η γεωργιανή αστυνομία.

Κατά το φθινόπωρο του 1877 τα ρωσικά στρατεύματα μετά από σκληρές μάχες μπόρεσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους στη Σίμπκα (όρος Σίπκα στη Βουλγαρία) κι απέκρουσαν την επίθεση του τουρκικού στρατού εξ Ανατολής κατά του Ανατολικού αποσπάσματος. Στον Καύκασο αναχαιτίστηκε η προέλαση του τουρκικού στρατού, ο οποίος τον Οκτώβρη καταστράφηκε ολοσχερώς στη μάχη του Άλαντζ. Τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν σε αντεπίθεση, και τη νύχτα 5/6 Νοεμβρίου κατέλαβαν με έφοδο το Καρς, ενώ αργότερα έφτασαν ως το Ερζουρούμ.

 

Ο χάρτης πολεμικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια 1877-78

 

Στο βαλκανικό μέτωπο, στις 28 Νοεμβρίου, αυτομόλησε η φρουρά της πόλης Πλέβνα (Πλέβεν). Ο ρωσικός στρατός, που αριθμούσε 314.000 άνδρες έναντι 183.000 Τούρκων, πέρασε σε αντεπίθεση. Εκμεταλλευόμενος την περίσταση, ο σερβικός στρατός ξανάρχισε τις εχθροπραξίες κατά της Τουρκίας.

Το δυτικό απόσπασμα του στρατηγού Γκουρκό υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες πέρασε τα Βαλκάνια, και στις 4 Ιανουαρίου 1878 κατέλαβε τα Σόφια.

Την ίδια μέρα άρχισαν να προελαύνουν και τα στρατεύματα του Νοτίου αποσπάσματος του στρατηγού Ραντέτσκι, τα οποία στη μάχη του Σέινεβο περικύκλωσαν κι αιχμαλώτισαν των στρατό του Βεσίλ-πασά, που αριθμούσε 30.000 άνδρες. Στη συνέχεια στη μάχη του Πλόβντιβ κατατροπώθηκε ο στρατός του Σουλεϊμάν-πασά, και στις 8 Ιανουαρίου τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αδριανούπολη.

Η εχθρική ως προς τη Ρωσία στάση, που υιοθέτησαν η Μ. Βρετανία και η Αυστροουγγαρία και η είσοδος της αγγλικής μοίρας στόλου στη Θάλασσα του Μαρμαρά ανάγκασαν την τσαρική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στις 19 Φεβρουαρίου η Ρωσία υπέγραψε την συνθήκη ειρήνης του Αγίου Στεφάνου, που δεν συνέφερε μόνο την ίδια, αλλά και τις βαλκανικές χώρες.

Ο πόλεμος είχε μεγάλη σημασία για την απελευθέρωση των βαλκανικών λαών από τον τουρκικό ζυγό και την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους, η δε Ρωσία επανέκτησε το νότιο τμήμα της Βεσσαραβίας, που  είχε χάσει μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, και προσάρτησε στα εδάφη της την περιφέρεια του Καρς. Απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους και προσαρτήθηκαν στη Ρωσία η Νότια Ουκρανία, η Βεσσαραβία, η Κριμαία, ο βορειοδυτικός Καύκασος, τα παράλια της Μαύρης θάλασσας στον Καύκασο, η νοτιοδυτική Γεωργία και το βόρειο τμήμα της Δυτικής Αρμενίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *