Γεωπολιτική ΗΠΑ

Το site «Μιροτβόρετς» μετακόμισε στα αμερικανικά servers

Το ΥΕ της Ρωσίας έστειλε νότα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφορικά με τη δράση του ουκρανικού ιστοτόπου «Μιροτβόρετς» («Ειρηνοποιός»). Αυτό ανακοίνωσε στο ενημερωτικό ανακοινωθέν η επίσημη εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

«Το συγκεκριμένο site έχει μετακομίσει από τα ουκρανικά servers στα αμερικάνικα. Στείλαμε νότα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου εμπεριέχονται τα στοιχεία αυτού του site. Το έγγραφο εμπεριέχει επίσης την απαίτηση να τους αρνηθούν την αμερικανική άδεια, καθώς εξαιτίας της δράσης του δήθεν ειρηνοποιού site έχουν πέσει θύματα πολλοί δημοσιογράφοι», – σημείωσε η διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν έχει ληφθεί προς το παρόν κάποια επίσημη απάντηση.

Το site «Μιροτβόρετς» άρχισε να λειτουργεί το 2014 με πρωτοβουλία του Αντόν Γκεράσενκο, σύμβουλου του Υπουργού Εσωτερικών υποθέσεων της Ουκρανίας. Σκοπός του ιστοτόπου είναι ο εντοπισμός των «εχθρών» της Ουκρανίας, των ανθρώπων δηλαδή επωνύμων και μη, Ουκρανών, Ρώσων και άλλων εθνοτήτων, που εναντιώνονται στην πολιτική του Κιέβου, και τα στοιχεία των οποίων μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» – μια βάση δεδομένων, που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του «εχθρού». Η δημοσίευση των προσωπικών στοιχείων των κατακριτών της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του Ποροσένκο οδήγησε σε δολοφονίες πολλών δημοσιογράφων και κοινωνικών παραγόντων, οι περισσότερες εκ των οποίων παραμένουν ανεξιχνίαστες από τις αρχές ως τις μέρες μας. Μια από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις ανάμειξης του «Μιροτβόρετς» σε ανθρωποκτονία υπήρξε η δολοφονία του Ουκρανού διανοούμενου, δημοσιογράφου και συγγραφέα Ολές Μπουζινά, στις 16 Απριλίου 2015 στο Κίεβο. Δολοφονήθηκε στις 12.30 έξω από το σπίτι του, ενώ η διεύθυνση της οικίας του είχε δημοσιευτεί στο site «Μιροτβόρετς» ανήμερα της δολοφονίας. Το site εξακολουθεί να προκαλεί, καθώς τελευταία έχει προβεί σε δημοσιεύσεις προσωπικών δεδομένων των Ρώσων στρατιωτικών, που μετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, καθώς και των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην επικράτεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *