Τεχνολογία

GLONASS: Η απάντηση των Ρώσων στο GPS

Οι περισσότεροι από εμάς ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει το δικό τους σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης. Το GLONASS ή αλλιώς Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) είναι ένα δορυφορικό σύστημα πλοήγησης των Ρωσικών Αμυντικών Δυνάμεων Αεροδιαστημικής που λειτουργεί με ένα τρόπο παρόμοιο με το GPS. Ενώ το GPS ήρθε πρώτο, έχοντας δημιουργηθεί από το Στρατό των ΗΠΑ το 1978, το GLONASS προοριζόταν ως ένα εναλλακτικό σύστημα. Ουσιαστικά παρέχει μια εναλλακτική λύση στο GPS και είναι το δεύτερο σε λειτουργία εναλλακτικό σύστημα πλοήγησης με παγκόσμια κάλυψη και συγκρίσιμη ακρίβεια.

Πώς και πότε ξεκίνησε;

Η ανάπτυξη του GLONASS άρχισεγια πρώτη φορά στατέλη τηςδεκαετίας του 1970, ότανκαι κυκλοφόρησετοπρώτο σύστημα. Χρησιμοποιήθηκεκυρίωςγια τοποθέτηση καιρικών συνθηκών, μέτρηση ταχύτηταςκαι χρονοδιαγράμματος, καιήτανδιαθέσιμο σε όλοτον κόσμο.Ωστόσο, μετην πτώσητης Σοβιετικής Ένωσης, η χρηματοδότηση μειώθηκεκαιτο έργο δεν ολοκληρώθηκε.Δεν ήτανμέχρι το 2001, όταν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την ολοκλήρωση του συστήματοςως μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης και αύξησε μαζικά την χρηματοδότηση ώστε να συντελέσει σε μια σημαντική τεχνολογική πρόοδο για τη χώρα.

Το 2007, ο Πούτιν εξέδωσε Προεδρικό διάταγμα, για διάθεση του GLONASS για απεριόριστη χρήση από το κοινό. Αυτή ήταν μια προσπάθεια να συγκεντρώσει δημόσιο και βιομηχανικό ενδιαφέρον, και να αμφισβητήσει το μονοπώλειο του αμερικανικού συστήματος GPS. Μέχρι το 2010, το Glonass πέτυχε την πλήρη κάλυψη του εδάφους της Ρωσίας. Ένα χρόνο αργότερα, χάρη στη τροχιακή δομή των δορυφόρων του, πέτυχε παγκόσμια κάλυψη.

Πόσο ακριβές είναι όμως;

Η ακρίβεια του GLONASS είναι συγκρίσιμη με αυτή του GPS. Αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα. Στις αρχές του 21ου αιώνα, το GLONASS  είχε περιπέσει σε παρακμήκαιοιδορυφόροιπλησιάζανεστοτέλος της σύντομης σε έκτασηζωήςτους. Τοσύστημαλειτούργησεμόλις και μετά βίας.

Ως αποτέλεσμα, η Roscosmos (ρωσική υπηρεσία διαστήματος), έθεσε ως στόχο για το GLONASS να φτάσει το επίπεδο ακρίβειας και αξιοπιστίας του GPS μέχρι το 2011.

Μέχρι το τέλος του2011, το GLONASS είχε εκπληρώσει το στόχο του. Είχε αποδειχθεί ότι είναι ακριβές στο απόλυτα καλύτερο περιβάλλον (χωρίς κάλυψη από σύννεφα, ψηλά κτίρια ή ραδιοφωνικές παρεμβολές), έως 2,8 μέτρα. Αυτό το κατέστησε ελαφρώς λιγότερο ακριβές από το GPS, αλλά απολύτως αποδεκτό για τις περισσότερες περιπτώσεις στρατιωτικών και εμπoρικων χρήσεων.

Η ακρίβεια του GLONASS ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκεστε. Είναι πιο ακριβές στο βόρειο ημισφαίριο από ό,τι στο νότιο ημισφαίριο λόγω των περισσότερων επίγειων σταθμών σε αυτά τα μέρη.

Χρησιμοποιείται ευρέως όπως το GPS;

Παρά το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές συσκευών περιλαμβάνουν τσιπ GLONASS στις συσκευές τους, όπως η Sony, η Apple και HTC, δεν είναι τόσο κοινό όσοτο GPS, το οποίο περιλαμβάνεταιστην πλειονότητα των smart phones και tablets που κυκλοφορούν σήμερα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι πιο ακριβές σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, καθώς προοριζόταν κυρίως για τη Ρωσία, σε σύγκριση με το GPS, το οποίο έχει μια πιο σφαιρική προσέγγιση.

Η χαμηλή γνώση για το GLONASS μπορεί επίσης να αποδοθεί στο ότι είναι σημαντικά λιγότερο ώριμο από το GPS και ουσιαστικά σχεδόν καμία συσκευή που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το GLONASSδεν είναι διαθέσιμη πέρα των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τελικά αξίζει να το χρησιμοποιήσεις;

Από μόνο του, το GLONASS δεν φαίνεται ακόμα ικανό να κοντράρει το GPS. Οι δορυφόροιτου είναι λιγότεροι και μακριά μεταξύ τους, και δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε όλο τον κόσμο. Το GPS συνεχώς εξελίσσεταικαι το GLONASS από ό,τι φαίνεται πάντα θα προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμόμε το GPS, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι κατασκευαστέςτων συσκευών GPS λένε ότι η προσθήκητου GLONASS προσφέρει περισσότερους δορυφόρους στη διάθεση τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι τοποθεσίες μπορούν να καθοριστούν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ιδιαίτερα σε πυκνοδομημένες περιοχές όπου η θέα προς ορισμένους δορυφόρους GPS κρύβεται από τα κτίρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *