Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, στις 9 Ιανουαρίου 1769 στη Ρωσία κυκλοφόρησαν τα πρώτα χαρτονομίσματα

Πριν την άνοδο της Αικατερίνης Β’ στον θρόνο, στη Ρωσία χρησιμοποιούσαν χάλκινα νομίσματα. Ο χρυσός και το ασήμι, που τόσο τιμούσαν στη Δύση, προορίζονταν κυρίως για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων δαπανών για την συντήρηση του στρατού και της αυλής. Η κοπή των  χάλκινων νομισμάτων έφερνε σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Όσο κόβονταν σε μικρή ποσότητα και λειτουργούσαν ως «ψιλά» για τα βαριά νομίσματα, δεν υπήρχαν προβλήματα με την κυκλοφορία του χρήματος. Ωστόσο προς την περίοδο διακυβέρνησης της Αικατερίνης Β’ ο όγκος των χάλκινων νομισμάτων άρχισε να μεγαλώνει απειλητικά, με αποτέλεσμα να γίνουν το κύριο μέσο πληρωμής στο εσωτερικό της χώρας.

Η μεταφορά του χρήματος προκαλούσε σοβαρές δυσκολίες. Έτσι, για παράδειγμα, τα 1.000 ρούβλια σε χάλκινα νομίσματα ζύγιζαν έναν τόνο, και χρειάζονταν δυο κάρα για τη μεταφορά τους. Εξάλλου το μέτρημα των νομισμάτων συνδέθηκε με λάθη και έπαιρνε πολλή ώρα.

Για να ξεπεραστούν αυτές οι αδυναμίες, στη Ρωσία αποφασίστηκε η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων. Ως προς τούτο, στις 9 Ιανουαρίου 1769 η Αικατερίνη Β’ υπέγραψε το διάταγμα για την κυκλοφορία στη Ρωσία χαρτονομισμάτων, αξίας 25, 50, 75 και 100 ρουβλίων.

Τα πρώτα χαρτονομίσματα, η οικονόμα Αικατερίνη διέταξε να κοπούν από τα παλιά τραπεζομάντηλα και μαντηλάκια της αυλής, που κατ’ αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο απόκτησαν νέα ζωή, με νέα, εξευγενισμένη πλέον, μορφή. Τα χαρτονομίσματα θύμιζαν εξώφυλλο βιβλίου: είχαν κάθετο σχήμα, εκλεπτυσμένη γραμματοσειρά, μονόχρωμη σφραγίδα και χειροποίητο άσπρο χαρτί με υδατογράφημα.

Στο κέντρο καμάρωνε ο δικέφαλος αετός με ανοιχτές φτερούγες και με μια αλυσίδα, στολισμένη με το παράσημο του αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, χωρίς στέμμα όμως. Στα αριστερά υπήρχε μια ημικυκλική επιγραφή, που αναφερόταν στον αετό: «Αναπαύει και προστατεύει». Πάνω υπήρχε η επιγραφή «Αγάπη προς την Πατρίδα», κάτω – «Λειτουργεί προς όφελός της». Στα δεξιά απεικονιζόταν ένας απόρθητος βράχος, κάτω από τον οποίο υπήρχε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, απ’ την οποία ξεπρόβαλαν κεφαλές τεράτων. Πάνω από όλα αυτά έγραφε: «Αβλαβές». Όλα τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούσαν σε ίδιο μέγεθος και χρώμα, και διακρίνονταν μεταξύ τους  μονάχα κατά την αξία τους.

Προς τα μέσα του 1771 σταμάτησε η κοπή χαρτονομισμάτων αξίας 75 ρουβλίων, επειδή οι απατεώνες είχαν μάθει να μετατρέπουν τα χαρτονομίσματα των 25 σε αυτά των 75 ρουβλίων. Για περισσότερο εκφοβισμό των παραχαρακτών, εισήχθη η θανατική ποινή για πλαστογραφία χρήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *